Wednesday, September 26, 2007

Upptagning

För en vecka sen, den 19 september, var det dags för upptagning.
Egentligen har jag varit redo att ta upp båten länge, men man hoppas ju in i det sista att värmen skall komma tillbaka och inbjuda till ytterligare utflykter.

Halva augusti och hela september (fram till 19e) har Berta legat orörd i vattnet. Jag har naturligtvis tittat till henne några gånger i veckan, men inte varit ute på sjön och inte heller provstartat.
Följden av det blev mängder av havstulpaner och alger på drevet. Det var ingen vacker syn. Jag var rädd att hela botten skulle se lika dan ut med tanke på hur mycket båten har legat still i sommar.

Med hjälp av lite pumpchoke startade motorn lätt trots att den inte varit igång på länge. Tamparna samlades in och det bar iväg mot upptagningsrampen. Smidigt att kunna dra upp båten på ramp.
Efter uppdragning spärrades drev och båten surrades till kärran för transport till vinteruppläggning, ca 5-10km.
På denna sträcka fick vi förra året punktering på ett däck på kärran. Det var mindre skoj. Det däcket byttes ut förra året såklart. För att undvika att samma sak skulle hända i år hade även det andra däcket bytts några dagar före det var dags för upptagning. Det var nog lika bra det, för det gamla däcker var lite torrt och sprucket.

Väl på vinteruppläggningen, högtrycksspolade jag botten. Det var inte alls mycket alger på botten. Skönt det. Drevet ser däremot värre ut. Jag spolade rent det så gott det gick. Nu skall det få torka ordentligt så blir det enklare att få bort havstulpanerna.

Medan jag gjorde rent båten påbörjade min kära far frostskyddsbehandlingen av kylsystemet. Först körde vi igenom sötvatten en stund för att spola ur systemet. Sedan körde vi igenom frostskyddsolja som blandas med vatten och slutligen tömdes systemet på vatten och impellern togs bort. Det blir lite kladdigt i motorrummet av blandningen.

Frostskyddsmedel i motorrummet
Vätskan sög jag upp med en liten handpump och torkade sedan rent med papper. Rent och fint igen.

Därefter bar vi in allt fuktkänsligt som madrasser, gardiner, tampar mm, samt reservdunk med bensin och T-röd. Allt detta förvaras inomhus i uppvärmd lokal. Likaså förvaras kapellet i denna lokal och på vintern har båten ett transportkapell i tjockt presenningsmaterial.
En suddig bild på varmförvaringen

Nu står båten på plats och inväntar vintern.

Tuesday, September 25, 2007

Usch, vad dåligt...

... och då menar jag inte bara bristen på blogginlägg utan hela sommaren och dess väder.

Vid detta laget hade jag förväntat mig en stor mängd inlägg och foton ifrån sommarens trevliga båtutflykter. Dessa trevliga utflykter är det dock stor brist på.

Sommaren regnade fullkomligt bort. För första gången hade jag 4 veckors sammanhängande semester. Perfekt upplägg för många korta utflykter och någon lite längre båtresa. Det visade sig dock bli 4 veckor sammanhängande regn, blåst och kyla också. Mindre lyckat alltså.

Sommaren verkade lovande under några dagar i början av juni. Då blev det någon grillkväll på klippan precis utanför hamnen. Detta sammanföll tyvärr med en flytt som krävde en del tid, så det blev inte mycket tid över för båten.

Vid 13-tiden på söndagen, dagen innan jag skulle börja jobba igen, sprack det upp och blev riktigt fint väder. Sedan var det fint hela den första veckan efter semestern. Typiskt!! Vi hann dock med några dopp i havet på kvällarna denna vecka. Tur det!

Så detta är väl en sommar som man ur båtperspektiv helst vill förtränga. Nu går jag i tankar om att sälja båten i höst/vinter/vår till förmån för en segelbåt.
Vi får väl se hur det går med den saken.

Jag skall i alla fall försöka bättra mig lite med bloggen. Jag har några få bilder som väntar på att bli bloggade. Skall försöka få in dem de kommande dagarna.

Monday, May 28, 2007

Sjösättning

Söndagen den tjugonde maj var det dags för sjösättning.
Det gick undan. Jag och pappa åkte iväg till båten. Drog ut den ur skjulet för att provköra motorn i en bytta med vatten.
Det görs för att kontrollera att den suger in vatten till kylningen ordentligt och utan att läcka. Det visade sig att den faktiskt läckte lite från utloppet av kylsystemet.
Där är ett rör som inte är helt igenomtänkt av Volvo när de tillverkat motorn. De har inte gjort någon ordentlig infästning på det utan det kan åka upp ganska enkelt. Det var dock bara att trycka dit det bättre så var det inga problem. Jag har antagligen kommit åt det när jag letade efter avtappningskranen till kylsystemet.
Nu läcker den i alla fall inget alls. Förövrigt startade motorn lätt med hjälp av en stunds chokning och startförsök. Bränslefiltret var ju tömt så det tog en stund för det att fyllas upp.
Det var en lättnad förra sommaren att motorn var så lättstartad. Man är ju lite orolig på så gamla båtar men det var aldrig några problem alls. Chokning är ju standard på B20-motorer, det var det på B21 också minns jag från min gamla Volvo 240.

image50
Färdigt för avfärd mot hamnen. Ny bottenfärg, polerad, nytt kapell och gardiner.

Färden gick via Volvo för tankning. Tanken var nästan tom. Tror det gick på 70 liter i tanken som rymmer 90 liter. Som tur är var det priskrig på bensin vid tillfället så bensinen kostade 10,54Kr/l (ändå hutlöst dyrt). Nu är priset åter uppe i över 12Kr/l. Bra timing. I hamnen får man betala över 13Kr/l. Allt som har med båtar att göra är lite extra dyrt.

Efter tanknen bar det av vidare mot hamnen. Vi sjösatte via rampen. Det var nog sista gången. Jag hade glömt hur jobbigt det var att få båten av trailern. Rampen i hamnen är väldigt långsluttande så man får knappt någon lyftkraft av vattnet utan måste slita för hand om man inte vill köra ner bilen i vattnet också. Det blir nog upptagning via kran istället. Dessutom fick vi en rejäl nyfiken publik som förmodligen hoppades på att handbromsen skulle släppa och bilen följa med ner i vattnet. Det brukar vara lite nyfikenhet vid sjösättning och särskilt när det är fint väder. Det var helt underbart soligt den dagen.

Nu ligger hon, Berta, på sin plats vid bryggan i alla fall. Redo för ännu en sommar med badutflykter. Jag längtar!
image51
Fenderstrumporna har åkt på. Blått skall det va. Och de nya knaparna fungerar bra.

image52
Jag har aldrig riktigt gillat namnet Berta på båten, men det var inte jag som bestämde och sedan har det helt enkelt fastnat. Jag har funderat på om inte "Andrum" vore ett bättre namn. Framifrån ser båten ut som en andnäbb och det är ett extra rum för oss. Samtidigt är det en plats att bara ta det lugnt och andas ut. Andrum i dubbel bemärkelse.

image53
Foto taget bakifrån för att se badbryggans slutliga placering i förhållande till vattenlinjen. Nedre fästet hamnade också över vattenlinjen vilkte känns bra. Då minskar risken för läckage. Man kan ju aldrig var helt säker, trots att det är tätat ordentligt. I Bakgrunden skymtar vår lilla skärgård.

Nu inväntar vi sol och värme så att grillutflykterna kan påbörjas på kvällarna.

Sunday, May 27, 2007

Många projekt

Nu har det gått alldeles för lång tid igen. Det är ju flera månader sen jag skrev något.
Det har i alla fall hänt mycket sen senast. Vid påsken tog det fart ordentligt med pysslandet. Under långhelgen tog jag chansen att ställa in båten i verkstan på jobbet. Jag fick också sällskap av min flickvän och därmed god hjälp med att göra skrovet fint. Rubbing, Polish och Wax skulle på. Det tar sin lilla tid så det var skönt att inte behöva göra allt själv.
Jag trodde att jag hade tagit foton före och efter, men det hade jag tydligen glömt av eller så hittar jag inte bilderna helt enkelt. Synd det.
När man tittar på båten efter waxningen så hittar man hela tiden fläckar som kunde varit finare, men om man tar några steg tillbaka och ser till helheten så syns skillnaden mot före behandling väldigt tydligt. Det är roligt när båten blänker.

I slutet av april blev det en lång helg i verkstan på jobbet.
Nu var allt trä färdigoljat så jag tog tag i monteringen av ljuddämpningsskum på motorrumsluckan. Som jag skrivit tidigare så hade jag köpt det på Biltema. Det var väldigt enkelt. Jag behövde två skivor som jag skar till för att de skulle passa. Det enda jag behövde tänka på var att det blev tillräckligt med utrymme i kanterna så det går att stänga luckan utan problem. Skummet är självhäftande på ena sidan, så det är bara att dra av ett skyddspapper och trycka fast på luckan. I kanterna tejpade jag med metalltejp som är värmetålig.

2007-04-21
image35

Efter att jag tagit upp båten i höstas så märkte jag att bränslefiltret hade börjat att läcka i botten av behållaren(alltså inte själva filtret). Det var ett gummi vid avtappningskranen som var gammalt och torrt och antagligen hade börjat läcka efter att jag varit emot det. Nu var det dags att byta ut det mot ett nytt.
Jag letade efter färdiga gummibrickor på den lokala marinan och hos affärer som säljer bilreservdelar, men de verkade inte ha några. Det enda de kunde erbjuda var O-ringar och det duger inte. Så det blev till att tillverka en bricka själv efter inköp av gummi hos AD-center. Jag tror jag betalade 49Kr för en gummilapp på ca 30x15cm.
I den borrade jag först hål och sedan skar jag ut kanterna efter orginalbrickan. Det blev lite kantigt, men huvudsaken är att den fyller sin funktion och det verkar fungera bra.
Det som blev över av gummit funderar jag på att använda till att ljuddämpa min dator lite.
2007-04-22
image36

Samma dag, som blev en lång dag, passade jag även på att montera in trä och rufflucka igen. Jag skruvade så mycket för hand att jag fick en blåsa mitt i handen. (det är hårt att vara kontorsnisse : ) ). Efteråt undrade min pappa varför jag inte använde en skruvdragare istället. Det var dock medvetet, det är så lätt att man drar för långt eller drar sönder skruvarna med en skruvdragare. Särskilt som det är mässingsskruvar i båten. De är väldigt mjuka och tål inte att man spinner loss med en skruvdragare.
Det var roligt att få in trät igen. Det började likna en riktig båt igen. Ruffluckan kostade 500Kr hos Varbergs Kapellservice.

image37
Gångjärnen är rengjorda med autosol och "upplöst" med 5-56 för att gå lättare. Glänser fint!

image38image39
Blått är alltid fräscht, och denna luckan fungerar ju också.

Jag tog även fram kapellet som legat nerpackat sedan leverans och provade det. Jag är riktigt nöjd med det. Det fungerar bra med blått och det nya större "fönstret" i akterlucka blir riktigt bra. Passformen var ganska bra. Den var inte helt perfekt, men inte värre än att man kan juster själv. Det gjorde dock inte nu. Kapellet togs av igen för att inte bli smutsigt i förtid.

image40
Det gamla fönstret var mindre och satt högre så man inte såg så mycket ut.
Kapellet kostade 7800Kr hos Varbergs Kapellservice


I början av maj kunde jag ställa in båten i ett ledigt skjul ett längre tag. Det var skönt det för då kunde jag arbeta lite varje kväll. Så mycket det blir gjort då.
Jag monterade bland annat ner för-lanternan för att byta ut bländskyddet eftersom det gamla var knäckt och klantigt limmat av någon tidigare ägare. Bländskyddet har jag köpt på Hjertmans redan i december för 55Kr(tror jag). Till och med så små förändringar märks mycket om man är medveten om dem. Så det är väl mest skoj för en själv, men det är väl därför man håller på antar jag.
image33image34

Med sjösättning i sikte var det dags att bottenmåla. Det är ju en uppgift man skall spara till ca 2 veckor före sjösättning om man använder vissa typer av färger. Bland annat den jag valt att använda, Hempel Mille Extra i den mörkaste blå de har. Till drevet använder jag Hempel Mille Drive. Mycket reklam för Hempel där, borde få sponsring. En hel burk skall användas till ett drev står det på burken. Jag sprayade och sprayade och visste knappt var jag skulle spraya för att det blev lager på lager överallt. Till slut tog burken slut. Då kom jag på att jag hade glömt propellern eftersom det inte var monterad. Typiskt!!
Som tur var hade pappa lite gammal drevfärg sparad, dock i avvikande färg. Fast det gör ju inget när allt ändå försvinner under vattenytan.
Bottenmålning är ett kladdigt jobb. Det går inte att undvika att bli alldeles prickig i ansiktet när man kryper under båten.
Det roligaste med bottenmålningen är när man dagen efter drar bort maskeringstejpen och ser den tydliga linjen mellan botten och resten av skrovet.

image41
2007-05-03 Propellern blev vit

Vid samma tidpunkt började jag även att sy nya gardiner till båten. Jag har tittat efter tyg lite då och då under hela vintern men inte hittat något jag gillade direkt. Jag var ute efter ett som var täckande/mörkt för att stänga ute ljuset när man vill sova i båten och för att skydda trät från solen och helst i blått. Det hade ju varit enkelt att köpa helt mörkblått tyg, men hur skoj är det egentligen.
Jag kan väl inte påstå att det jag till slut köpte är särskilt snyggt, snarare väldigt vuxet. Det är åtminstone inte enfärgat och fyller sin funktion bra. Det är nämligen markisväv, vilken är både UV-beständig och fuktavstötande. Perfekt i en båt ju.
Tyvärr är det ganska stelt, så jag skulle inte sy mindre gardiner än mina utav det. Det är lite svårt att dra isär gardinerna med stelt tyg, men det görs sällan ändå och att få ett så tåligt tyg överväger den nackdelen.
Jag kan inte påstå att jag är stolt över sömnadskonsten av gardinerna. Till viss del skyller jag på att de gamla gardinerna som jag mallade ifrån inte var bra sydda, och resten skyller jag på att jag inte alls hade lust att sy när jag gjorde det. Det var ett nödvändigt ont.
2m för 89:-/m köpte jag på HEMA-butiken. Helt ok pris.
image42image43
2007-05-08 åtminstone inte brun-orange som de gamla. 2007-05-15 fyller sin funktion

Parallellt med att jag har pysslat lite så har även min snälla pappa hjälpt mig med att såga till durk och lacka dem. Teakplywood med koto-inlägg köptes på en hel skiva för ca 2000Kr. Det är dyrt med teakplywood, men snyggt när det blir klart.
image44
2007-05-15 Teakdurk efter lackning och montering av lyfthandtag

Jag stack iväg till närmsta mattaffär och köpte restdelar av heltäckningsmatta för att lägga ut på övriga "golv"ytor i båten. Där var heltäckningsmatta även tidigare, men den var grön och något sliten. Jag hittade en mellagrå matta med lite inslag av blått bland restprodukterna hos mattsäljaren. Jag fick köpa 130x200cm för 100Kr. Undersidan av mattan har dessutom små dubbar vilket gör att mattan inte lägger sig helt tätt mot underlaget utan tillåter en viss genomströmning av luft. Det känns bra att ha i båten.
Det var lite pill med tillpassningen men det kändes som ett lyft för båten att få in mattan.
image45
image46
2007-05-15 Durk och matta på plats. Även dynor i ruff och sittbrunn.

Monark 585 har inga knapar i fören som standard. Mycket lustigt faktiskt, med tanke på hur genomtänkt båten är i övrigt. Eftersom jag verkligen hade saknat det förra sommaren så beställde jag sådana ifrån Hjertmans. De hade nästan likadana som de som sitter i aktern. Utseendet är likadant men det skiljer ca 1cm i längd på dem. Näst intill perfekt alltså. Priset har jag glömt tyvärr, kanske 149:-/st.
image47image48
2007-05-15 Akter För

En badbrygga hade jag köpt på Clas Ohlson tidagar i våras för 1198:- Det är trevligt att så att man slipper släpa med sig massa vatten in i båten efter att man har badat, eller för att ställa ankarboxen på. Jag köpte bara en lite badbrygga dels pga priserna på de större och dels för att det blir tungt och klumpigt på en så lite båt.
Badbryggan oljades och monterades.
image49
2007-05-18 Badbryggan är monterad och båten börjar se färdig ut, dock lite rörig. Längs väggen ser man en grön Laserjolle.

Nu får det nog räcka för idag. Det blev ett långt inlägg.

Thursday, April 19, 2007

Shopping

I helgen körde jag söderöver och passerade således Biltema i Halmstad. Så där passade jag på att stanna och shoppa lite nya saker till båten.
I samband med att jag renoverade träluckorna nu i vinter så slet jag loss ljudisolering från motorrumsluckan för att komma åt att rengöra trät inunder och för att se så det inte var förstört där under. Isoleringen såg dessutom gammal och sliten ut. Jag köpte därför två nya ljudisoleringsskivor(1000x500mm) med en tjocklek på 30mm. Det är samma tjocklek som jag hade tidigare så det skall bli bra. De kostade 119:-/st. För att stänga till ljuddämpningen i kanterna köpte jag även aluminiumtejp som skall tåla hög temperatur. En rulle 25m x 50mm kostade 29,90.

I somras var det lite problem när vi ankrade vid en badplats på grund av att det var sandbotten och vi bara hade en dragg. Dessa fäster inte särskilt bra i sandbotten vilket ofta ledde till att vi släpade ankaret efter oss om det blåste lite. Varje gång vi ankrat upp hoppade jag i(tur det var en varm sommar) och letade reda på någon stor sten som jag kunde lägga på ankaret. Det hjälpte åtminstone lite. Därför bestämde jag redan i höstas att jag skulle köpa ett riktigt ankare till denna säsongen. På biltema har de ankare som ser ut att fungera lika bra som märkesankare men till mycket lägre pris. Det är definitivt värt att prova för jag tror det kommer fungera precis lika bra som de dyrare. Jag köpte ett på 7,5Kg. Det skall räcka och bli över för vår lilla båt. 269:- kostade ankaret.

Jag köpte även fenderstrumpor. Inte för att det behövs utan mer för att det ser snyggt ut (snyggare än smutsiga fendrar iaf) och för att de var billiga där. Förpackning om 2st 15x57 kostade 69,90.

Jag är nöjd men mina inköp. Det blev även lite annat men inte av båtkaraktär.

image31
(fotat med mobil, därav den suddiga bilden)

Jag har även handlat lite från Hjertmans, men det får nog komma senare.

Friday, March 30, 2007

Nya Ruffdynor

Som sagt i tidigare inlägg så har jag börjat att klä om dynorna i ruffen. Det är nu avslutat. Det blev faktiskt klart redan i onsdags men då ville det inte fungera att ladda upp bilderna så det blev inget blogginlägg förrän nu.
Själva arbetandet med dynorna gick ganska fort. Sammanlagt ca 8-10 timmar. Tyvärr tog först tyget slut och sedan tråden så det drog ut lite onödigt på tiden.

Det gamla tyget behövde verkligen bytas ut. Det hade drabbats lite av mögel och var allmänt ofräscht. När jag sprättade upp det så föll det i bitar så att det blev som sand på golvet. Ganska äckligt faktiskt. Sprättandet var nog den tråkigaste delen av arbetet. Det är lite pilligt och tar lång tid.

Såhär såg madrasserna ut före omklädnad:
och lite närmre
Dynor BeforeDynor Before Close

Jag sprätte upp tyget helt och hållet och lade ut det på det nya tyget för mallning. Som överdel har jag valt ut ett väldigt mörkt blått grovt möbeltyg som kostade 89:-/m. Till underdelen använde jag samma tyg som till madrasserna i "sittbrunnen", nämligen smärting, för 49:-/m. Smärting är ett ganska grovt tyg som är lite glest, vilket jag ville ha för att öka "andningen" så man kan undvika instängd fukt lite. Allt tyg är köpt på en lokal tygaffär.

Det krångliga med dessa madrasser var att de två stora har en lustig vinkel som kräver en extra liten lapp för att passa på dynan. Den var lite krånglig att få ordning på. Annars var det inte mycket värre än att byta ut underdelen på madrasserna i sittbrunnen. Tillvägagångssättet var i stort det samma.
Dragkedjan byttes ut mot kardborre även på dessa madrasser.
Sammanlagd kostnad: ca 5-600:-

Resultatet efter omklädnad blev väldigt bra (om jag får säga det själv):

Dynor AfterDynor After Close

Dynorna på bilden ligger mot en vägg, det är därför de ser så veckiga ut. I verkligheten är de bara lite rynkiga.
Ännu ett projekt avslutat.

Förra fredagen var jag ledig från jobbet för att hjälpa till i hamnen. Alla med båtplats är skyldiga att göra en dags arbetsplikt per säsong. Nu var det min tur. Vi skulle bygga ut en brygga. Vädret var perfekt och vi kom långt. Tyvärr hade jag inte med mig kameran så det blev inga bilder från bygget. Jag kan dock visa upp lite resultat ändå.

Här är resultatet av en dags snickrande
Finger Outsidefinger inside

Det gjorde ganska ont och en vecka efter så känns fingret fortfarande konstigt. Förmodligen kommer jag tappa nageln om ett tag. Just nu känns nageln lite lealös och känseln i fingret känns inte helt normal.

Jahapp, det var det. Det kommer lite fler projekt framöver. Lite inköp har gjorts och mer kommer.

Thursday, March 22, 2007

Rengöring av träinredning

Dåså, då var det dags att presentera ett projekt igen.

Under hela vintern har jag plockat ut så mycket lösa trädetaljer jag kunnat ur båten för uppfräschning. Det har varit luckor mm som har rengjorts och oljats in igen.
Den uppmärksamme minns att jag gjorde detta redan förra våren. Dock gjorde jag bara begränsade ytor då för att båten skulle kännas fräsch. Nu i vinter har jag gjort rent i stort sett allt trä som inte gjordes rent förra våren. Vissa delar har jag inte brytt mig om att röra pga att de redan ser bra ut.

I helgen som gick var det äntligen dags att plocka fram båten från vinterförvaringen för första gången. Temperaturen ligger ganska stadigt över 0 grader nu så det känns ok att jobba med vatten i båten. Jag hade också möjlighet att ställa in båten i verkstaden på jobbet under hela helgen.
Jag körde inte båten redan på fredagseftermiddagen efter arbetet och satte in mina föräldrars avfuktare under kapellet för att suga ur kondens och regnvatten som har tvingat sig in sen jag senast torkade ur båten.
På lördagen gick jag upp tidigt för att börja arbeta med trät i båten.
Det ställe som såg värst ut på båten var instrumenpanelen. Förmodligen för att det är det ställe som har utsatts för mest påfrestningar. Trät hade blivit ganska mörkt och äckligt där. Övriga ställen i båten var inte så farligt slitna men ändå i behov av en rejäl rengöring. Jag antar att detta inte har gjorts på båtens 29 tidigare år.

Lite utvalda bilder på båten före behandling:
Instrumentpanel Förarens sittplats (skall vara dyna över)

Instrumentpanel FöreSittplats Före

Lucka babord sida Akter

Lucka FöreAkter Före

Liksom förra gången använde jag mig av International Teak Restorer. I färgaffären där jag köper medlet talar de väldigt väl om det, men jag är ganska besviken på det nu. Det står på förpackningen att man skall förbehandla med vatten, lägga på medel och låta det verka för att sedan borsta rent med grov borste. Redan vid förra rengöringen märkte jag att det inte funkade bra med borste och tog till en spackel för att skrapa med. Nu har jag istället fått tag på en riktig skrapa som gör att det går mycket enklare.
När en flaska med Teak Restorer tog slut så provade jag på att blöta ner trät i varmt vatten och sedan skrapa och det räckte för att den gamla oljan skulle lossna. Det är alltså inte tvunget att använda Teak Restorer. Det underlättar lite, men frågan är om det är värt de ca 100kr/flaska som det kostar för det går åt en hel del.

Efter rengöringen med skrapning slipade jag lätt på trät med planslip för att få bort små flisor och få en len och slät yta. Jag lade ingen som helst tyngd på planslipen då det endast är teaklaminat och jag inte vill komma för djupt. Tanken är att slipningen bara skall göra ytan slät.

Resultatet blev ganska bra.

Instrumentpanel Rengjord

All rengöring av fast inredning tog hela lördagen från ca 9 - 18.30. Slipningen gjorde jag tidigt på söndagmorgonen. Därefter oljades all inredning in med ett lager International Teak Olja. Det ser väldigt fint ut när oljan fortfarande är fuktig som på bilderna nedan. Oljan kostade 111kr/flaska och det gick åt ett stort antal.
Tyvärr verkade oljan lyfta fram lite mörker ur trät på instrumenpanelen så den blev inte lika fin som jag hade hoppats, men ändå mycket bättre än tidigare. På måndagkvällen gjordes en andra strykning.
Nu är nästan allt trä färdigt. Jag har bara några smådetaljer kvar.

Bilderna nedan är tagna efter den första inoljningen. Det helt färdiga resultatet kommer att publiceras när alla detaljer är inmonterade i båten igen senare i vår.

Förarplats efter behandling
Förarplats EfterAkter Efter Oljning
Luckor
Detaljer

Nästa projekt har redan påbörjats och det är att sy nya överdrag till madrasserna i ruffen. Denna gång skall hela överdragen bytas ut till skillnad från dem i "sittbrunnen". Projektet har redan kommit långt den gångna veckan. Just nu inväntas ny leverans av smärting eftersom den inte riktigt räckte till. Presentation kommer förmodligen redan under nästa vecka.
I helgen skall jag förhoppningsvis köpa in lite båtprylar.

Lämna gärna kommentarer om du finner mina inlägg intressanta, eller säg till vad som saknas i dem.

Thursday, February 8, 2007

Uppfräschning av båtdynor

Efter mycket kvällsarbete vid symaskinen har jag äntligen blivit klar med mitt projekt att byta ut underdelen på båtdynorna i sittbrunnen.
Detta är ett större projekt än man kan tänka sig för den lilla båten. På Monark 585 kan man bygga upp ett soldäck på ca 1,80 x 2m. Detta pusslas ihop med diverse trädelar samt många olika dynor. Därav det stora antalet dynor. Det är sammanlagt 9 eller 10 dynor.

De befintliga dynorna var i väldigt dåligt skick på undersidan. Tyget var där mögligt, missfärgat och dynorna var slarvigt ihopsydda för hand och med olika trådar. Dessutom hade dragkedjorna fastnat på de flesta dynorna på grund av ärgning och salt. Däremot var galonet på ovansidan i prima skick och dynorna inuti var det inget fel på heller. Ta en närmre titt på bilden nedan för att se tyget före samt lagningar.

Jag började med att sprätta bort ena sidan på undertyget och markerade detta med ett kryss. Samma kryss satte jag på insidan av galonet på samma sida. Detta kryss fick sedan följa med över till det nya tyget så jag skulle veta vilka sidor som skulle sys ihop med varandra.
Därefter lades den gamla tygbiten ovanpå det nya tygstycket för att mallas av. Jag lade till 1cm för att minska spänningen i tyget eftersom dragkedjan skulle bytas ut mot kardborre. Med kardborre slipper man problemet med dragkedjor som fastnar. Det klara dock inte att hålla emot lika mycket så tyget behövde vara lite slappare för att inte kardborren skall öppnas när man sitter på dynan.
Någon extra sömsmån användes inte. Den sömsmån som skulle behövas var ju redan tilltagen på tyget som mallades ifrån.
Andra halvan behandlades likadant med här lade jag till 3cm. 1cm för spänningen och 2cm för att kardborren skall överlappa (till skillnad från dragkedjor som går direkt emot). Den sida där kardborren skall sitta markerades med en liten pil för att undvika förväxling.


Tyget som används heter Smärting. Det är ett ganska grovt tyg, men ändå glest så att det andas. Detta för att undvika att fukt blir kvar inuti dynorna. Till detta används 2cm kardborreband för öppningarna.

På den sida av tyget där kardborren skulle sitta vek jag in ca 5mm och strök med strykjärn för att få en finare kant.
Därefter syddes kortänden av kardborrebandet fast på tyget för att få lite stabilitet. Sen var det inga problem alls att sy långsidorna. Det gällde bara att hålla både tyg och kardborreband riktigt sträckta för att undvika veck. Någon nålning brydde jag mig inte om då det är mer tidsödande och inte är några problem att klara det utan om man kör på i lagom tempo. (efter att ha sytt några dynor gick det undan)

När kardborrebanden var på plats sydde jag först fast långsidorna mot galonet för att få tyget att hamna helt rätt. Allt syddes ut och in för att slippa synliga sömmar. Kortändorna var värre att sy eftersom det då blev lite spänning i tyget. När allt var fastsytt vrängdes hela alltet tillbaka och dynan skulle in. Detta var nästan den värsta biten men löstes efter lite brottning med dynan. En av dynorna som även fungerar som lock över diskhon skulle även ha en träskiva inskjuten i tyget. Detta var det allra värsta och inte helt lätt. Vid närmare eftertanke så borde tyget lagts ut lite på bredden också för att klara detta.

Den första dynan tog lite över 2 timmar att göra med allt arbet inkluderat. På slutet tog det knapp 1,5 timmar. Så det är inte så drygt arbete som man kan tänka och resultatet blev ju bra, och väldigt mycket fräschare.
På bilden ser man dyna nummer 2(samma som ovan). Vecken beror på att madrassen inte är helt tilltryckt och kardborren snett knäppt.

Visst ser det gamla tyget väldigt ofräscht ut mot det nya?

Och så två bilder på flera av dynorna (dock inte alla) efter uppfräschning.




Det skall bli skoj när det är dags att ta ut dynorna till båten igen, för nu känns de mycket trevligare. Jag kan också påpeka att efter att det gamla tyget hade sprättats av så tvättades galondelen med vatten och diskmedel med hjälp av en tvättsvamp.

Nästa projekt som redan har påbörjats lite är uppfräschning av teakdetaljer. Bilder och mer om detta kommer senare.