Thursday, November 30, 2006

Rewind 2

Nu gör vi ett hopp tillbaka till våren igen.
Förutom den vanliga vårrustningen som bottenmålning, bälgbyte osv hade jag två andra projekt. Det största av dem var nog att riva ut durken och ersätta den med temporära skivor. Det tänker jag inte skriva mer om nu.

Det andra projektet som kändes riktigt roligt att genomföra, var uppfräschning av teaken på de viktigaste ställena.
Eftersom båten har några år på nacken så hade trät missfärgats lite. Det var egentligen inga farliga missfärgningar, men det kändes ändå trevligare att fixa till det lite där det är mest synligt och kring matberedningsplatsen och på bordet. Således påbörjades rengöring av trät som består av oljad teakplywood.
Nedan är ett exempel på hur trät såg ut före rengöring. Obs! Det är det värsta stället. Det verkar som om de tidigare ägarna satt varma kastruller direkt på trät eller så är det sot från spritköket som svärtat trät.
Trä Innan


Min första tanke, som för många andra, var att trä fixar man till genom slipning. Plywoodskivor har dock bara ett tunt skickt med teak som snart skulle bli genomslitet på det viset. Alltså fick jag jaga efter något rengöringsmedel. Jag åkte därför till en lokal färghandlare och frågade vad de hade. Det visade sig att de hade ganska mycket båtkemikalier som teakrengöring, teakolja, bottenfärg mm. Kan tänka mig att de håller lägre priser än båthandlare också så det är nog värt att kolla upp sånt hos färghandlare.

Jag köpte teak restorer ifrån International. Före man lägger på medlet skall trät blötas ordentligt. Sedan häller man på medlet på trät och låter verka i 10-15minuter. Därpå skall det skrubbas ordentligt.
Skrubbningen visade sig vara ett evighetsjobb så jag provade att skrapa försiktigt med en spatel. Det visade sig vara ett mycket lyckat försök för nu försvann den gamla oljan lätt utan att trät blev förstört. Så det kan verkligen rekommenderas.
Efter att trät torkat ordentligt lade jag på tunt med olja, också detta från International (restorer + oja=förmånligt pris) och lät det sjunka in. Sedan lade jag på ytterligare olja efter behov. Det slutliga resultatet blev mycket lyckat, med rent och fräscht trä på de viktigaste ytorna. Resten skall jag fixa i vinter.
Slutresultat: (tyvärr lite suddigt)
Trä Efter

Thursday, November 23, 2006

Inte som det var tänkt

Idag hade jag tänkt att göra ytterligare en rewind till våren, men jag måste kolla upp lite grejer först så det får vänta tills imorgon eller så.
I väntan på detta tänkte jag bjuda på ett foto ifrån konserten med Lars Winnerbäck i somras. Superfint väder och mängder av båtar som snåltittade. Inte såg man så himskans mycket på det långa avståndet, men bra hörde man. Till sista låten fick han besök av Håkan Hellström också. En festlig och fin kväll som avslutades med övernattning i båten. Den enda övernattningen i sommar för övrigt. Ganska dåligt av oss (mitt fel) men det få väl bli bättring till nästa sommar.

Winnerbäck

Tuesday, November 21, 2006

Rewind 1

Allting måste ha en början (och ett slut sägs det, men det skjuter vi på), och därför kanske man skulle ta och spola tillbaka tiden lite.

Vi spolar tillbaka lite drygt ett år. Efter sommaren 2005 kände jag, trots det inte så bra vädret, att jag verkligen hade saknat att ha en egen båt. Visst hade jag varit ute en hel del med mina föräldrar i deras båt under sommaren, men det är ju inte riktigt samma sak.

Jag började därför tittar runt efter båtar på diverse annonsplatser. Till att börja med var jag helt inställd på att köpa en mindre motorbåt. Det som söktes efter mest, var en Catalina M22. Det är en gammal båtmodell som tillverkades 1967 till 1973 och har ca 4 kojplatser samt de vanligaste bekvämligheterna.
Anledning till att jag tittade efter dessa var att de stämde i storlek för mina behov och önskemål, samt att det är den första båtmodellen som jag har några personliga minnen ifrån. Familjen har haft en sådan för många år sedan. Det kändes också som att en motorbåt är bra att börja med som första båt. I september 2005 åkte jag, ackompanjerad av mina föräldrar, upp till Göteborg för att titta på en Catalina M22 och provköra den. Den var ganska risig. Svajigt däck, repiga rutor, sliten trä, och styrningen hängde inte med riktigt. Jag insåg ganska snart att det är rätt troligt att många Catalina ser ut just så pga åldern. Den Catalina vi tittade på var inte heller inredd som jag minns den båt (Anna) som jag är uppväxt med. Det var en stor besvikelse. Efter att ha tittat runt på Internet lite så verkade det som att de flesta inte heller hade den inredning jag eftersökte.

Jag lugnade mig lite med båtköp och spenderade tiden med att läsa på om olika båtmodeller istället. Jag gled allt mer in på segelbåtar av typ Maxi 77 och Albin 78. Jag har under flera år tidigare sett Maxi 77 som en bra startbåt, men aldrig besökt en inuti. Min erfarenhet av Maxi är främst från Maxi 84 och Maxi 999, vilka har varit väldigt trevliga. Efter en första titt på en Maxi 77 i Kungsbacka var jag mycket besviken. Den kändes trång, mörk och gammal. Motorn på just den båten var en bensinare med dragstart. Aldrig sett något så dumt som dragstart på en inombordare tidigare. Det var inte heller enkelt att komma åt motorn för daglig koll. Det visade sig också svårt att hitta Maxi 77:or med inombordare. De flesta verkar ha utombordare, vilket inte är ett alternativ för mig. Jag har sett allt för många segelbåtar vifta sina utombordare i luften när det går lite sjö.

Letandet övergick därför helt till Albin 78. Jag hittade en med bra utrustning och acceptabelt pris i förhållande till utrustningen i Karlshamn. Ett besök gjordes i Karlshamn och jag blev helt såld av modellen. Jag var mycket nära att slå till, men fick kalla fötter. Vid det laget hade min priserna på de båtar jag tittade på i stort fördubblats och att båten låg i Karlshamn innebar en del merkostnader. Efter mycke våndan och sömnlösa nätter beslöt jag mig till slut för att tacka nej trots att säljaren själv började pruta på priset. Det var riktigt svårt, men en Albin 78a får vänta ett tag till. Det är dock definitivt en modell som ligger bra till som nästa båtköp.

Efter det beslutet var båtletandet lite uppgivet men också lite desperat. Flera båtmodeller flög förbi i mitt huvud, men det det blev allt mer klart att jag skulle köpa en motorbåt. I den prisklass jag var ute efter finns det inte många segelbåtar med bra kvalitet och inombordare.

Monark 585 hade jag tittat på många gånger och tyckt att den verkade trevlig i inredningen, men lite ful. Stående på en brygga så man ser den framifrån och uppifrån liknar den en anknäbb lite. Jag hade sett en på blocket men låtit den passera. Några dagar senare hade min pappa skrivit ut annonsen och undrade om inte det var något för mig. Jag funderade lite och beslöt mig för att ge den en chans. Försäljaren ringdes upp och ett besök på Rörö planerades. Den 2e Maj åkte jag och mina föräldrar på utflykt till Rörö. Jag hade egentligen inga höga förhoppningar då eftersom jag inte trodde riktigt på båten, men såg det som en trevlig utflykt och en chans till ytterligare en båterfarenhet.

Väl där såg båten riktigt trevlig ut. En lagom båt för två personer som vill göra dagsutflykter. Jag beslöt därför att jag ville provköra den också. Det kunde ordnas direkt.
Rörö Sjösättning


Vi gjorde en kort sväng utanför Rörö och gjorde några åttor. Lät motorn komma upp i rätt temperatur och kollade så den lät riktigt och inte sprutade några vätskor i motorrummet(pappas område). Båten gick riktigt härligt. Den kändes jättebra i sjön. I detta läge var jag lite smått lyrisk och för att inte göra några förhastade beslut hade jag redan innan jag åkte till Rörö bestämt mig för att inte lämna besked direkt. Ägaren meddelade dock att han hade en intressent till som skulle komma dagen efter så att jag helst skulle lämna besked innan kvällen. ..."Snabbspolning"... Jag gjorde en prutning på endast 2000:- och vid femtiden på kvällen var båten min. (den fina trailern ingick också)

Helgen efter, den 6e maj åkte jag, pappa och min flickvän upp och hämtade båten. Därpå följde lite vårrustning. Eventuella större projekt sparades till vintern för att istället få en långa sommar med båten. Den sommaren är över nu och jag har inte ångrat båtvalet en enda sekund, även om jag ibland drömmer om en Albin 78.

Kolla in Monarks båtkatalog ifrån 1979 för fina bilder på Monark 585 mfl båtar.

Sunday, November 12, 2006

Uttorkning

I helgen har jag tillfälligt förvarat båten inomhus i verkstaden på jobbet för att ge den en chans att torka ut.
De hårda regnen under hösten tillsammans med avsaknad av båtskjul har gjort att en del vatten läckt in i båten. För att motverka frysskador, eller vattenskador, ville jag alltså torka ut båten ordentligt nu när jag har gett den tak över "huvudet" och den förhoppningsvis skall slippa bli utsatt för mer regnvatten.
Så in i verkstaden åkte den och torkades ut med länspump, svamp och slutligen avfuktare under 2 dygn för att suga ut de sista dropparna. Det blir mycket effektivt med avfuktaren under det ganska tätslutande vinter/transport-kapellet. Så nu är båten torr inuti och det känns väldigt skönt så slipper man oroa sig för frysskador när den riktiga vintern kommer.
Idag när jag skulle ställa ut båten i skjulet igen, passade jag även på att byta olja i drevet. Det hade förmodligen inte behövts för oljan som jag släppte ut såg väldigt fin ut och där var inte en droppe vatten i oljan. Men, men det skadar väl inte att byta ut oljan ändå och så slipper man tänka på att det kanske finns vatten i oljan.
Läste igenom lite foruminlägg på Maringuiden nu ikväll och hittade ett riktigt bra tips på en länk till sprängskisser på volvomotorer, bränslesystem mm. Helt superbra sida. Man tar söker på sin motormodell och får upp en sprängskiss med numrering på de olika delarna. Vid del flesta delarna finns en kundvagn så att man direkt kan köpa den del man är ute efter. En riktigt bra affärsidé och dessutom väldigt bra kundservice. Nu kan man direkt se vad man behöver och köpa det. MarinePartsEurope heter företaget och allt är på svenska trots det engelska namnet. Kolla in det.

Thursday, November 9, 2006

Båtskjul

Idag var det dags att äntligen täcka in båtskjulet. Påbörjade byggandet av ett båtskjul för ungefär en månad sedan. Mestadels är det min kära fader som har hållt i projektet eftersom det är han som har mest koll på byggandet i familjen. Jag har mest agerat hantlangare.
Min tanke var att bygga ett litet enkelt skjul som passade lagom till den båten jag har idag. Pappa tyckte det var bättre att bygga lite större och högre för att kunna rymma en lite större båt senare. (Det finns drömmar om bl a Albin 78). Så han tog tag i byggandet av ett ganska rejält skjul. Det har blivit riktigt stabilt och fint.


Skjulet är förankrat med vinkeljärn in genom väggen till fast balkar samt i nedre yttre kanten i en stor betongbalk som inte rör sig i första taget. Det borde alltså stå emot vindarna. Vi får hoppas att även kapellet står emot vindarna.
För att täcka in båtskjulet har vi använt ett begagnat lastbilskapell med några mindre skador på. Det är ett rejält kapell som förhoppningsvis skall tåla ganska mycket. Tyvärr blev det för mörkt ute innan vi blev klara så jag har inte foton på det. Kapellet täcker hela taket och går ner ca 1,5 - 2m på sidorna. Tanken är att jag skall komplettera med lite mer senare. Jag vill få ner väggarna lite mer men inte hela vägen till marken eftersom genomströmning av luft motverkar kondensbildning.
Japp så det är vad jag pysslat med idag, brottats med kapell. Det var riktigt tungt och besvärligt att få på plats trots att vi hade tillgång till en lastbilskran för att lyfta upp det.

Wednesday, November 8, 2006

Elsystem

Under sommaren som gick användes båten mest för dagsutflykter, vilket inte ställde stora krav på batteritillgång och fungerande laddning. Jag har under hela sommaren klarat mig med endast ett batteri i båten eftersom elförbrukningen har varit låg. Även om det har fungerat bra så har det varit lite irriterande att snåla med belysningen på kvällarna för att inte riskera att batteriet är tomt när det är dags att starta motorn igen.
På grund av detta har jag börjat se mig om lite på olika sätt att ansluta ytterligare ett batteri. Jag vill ha ett system där två (kanske 3) batterier är parallellkopplade och laddas av från samma generator. Det optimala är att startbatteriet laddas först och när det är fullt så slår det automatiskt över till att ladda förbrukningsbatteriet.
I mitt sökande har jag flera gånger träffat på företaget Skyllermarks Pressar. De har tre olika grundsatser för allt(utom kablar) man behöver för att koppla ihop ett fungerande system med 2-4 batterier. När man installerat de olika komponenterna i båten kan man mäta upp hur långa kablar som behövs och därefter beställa färdigkapade och pressade kablar för att få perfekt passning. Ett himla käckt system verkar det som. Jag tycker dock det känns lite i dyraste laget för tillfället då jag inte tänkt satsa så mycket pengar i detta då jag redan har effektiv laddning till ett batteri. Jag blev ändå sugen på att skaffa den minsta grundsatsen när jag såg att Hjertmans har rea på alla grundsatserna just nu. Kolla in det på deras hemsida, (länk i listan till höger). Gå in under el-artiklar och kopplingssatser-Skyllermarks. Den minsta grundsatsen kostar där för tillfället 990:- Observera att inga kablar ingår i det priset. Mer info om grundsatserna i form av en PDF-fil går att hitta HÄR. (PDF:en är deras infokatalog från 2005, ändringar kan ha skett).
Jag letar vidare efter fler lösningar på att koppla in ytterligare ett batteri och välkomnar tips kring detta. En sak är i alla fall säker; till nästa sommar skall systemet vara utbyggt och redo för lite längre turer med högre förbrukning.

Monday, November 6, 2006

Uppstart

(Flyttat från gamla bloggen. Först publicerat 2006-11-07)

Välkommen till Loggboken!!

Detta är en blogg som främst kommer att handla om båtar, båtliv och havet. Alltså är det en självklarhet att kort och gott kalla bloggen för Loggboken.
I loggboken kommer jag att berätta om saker jag träffar på inom båtlivet. Det kan vara allt ifrån restaurationer av min egen båt, tidningsartiklar, nya produkter, provade produkter, båtutflykter mm.
Möjligtvis dyker det också upp en del info som inte kopplas till båtar i första hand.
Min ambition är att dela med mig av erfarenheter så ofta som jag stöter på något. Jag vill hellre ha substans än kvantitet på mina inlägg.

För den som läser min blogg kan det vara av stort intresse att veta vilken erfarenhet jag själv har av båtar och båtliv.
Jag är uppvuxen med båtar i familjen och har spenderat mycket tid på havet under min uppväxt. Långt ifrån en expert eller marint utbildad vill jag ändå tro att jag har ganska bra kolla på sjölivet.
Mina största erfarenheter är inom segling där jag med mina föräldrar har seglat kölbåtar sedan 10-års åldern. Först Maxi 84 och därefter Maxi 999. Jag har också seglat en del Optimist och Laser, men aldrig på tävlingsnivå.
Mitt eget båtintresse har fått ett uppsving det senaste året då jag först letade båt för att slutligen köpa en egen i Maj. Jag har för tillfället återgått till motorbåt då jag tycker detta är ett bra insteg i det "egna" båtlivet. En liten motorbåt är lättmanövrerad och bra att lära sig att kontrollera som första båt. Min tanke är att byta till segelbåt inom några år. Tills dess är jag mycket nöjd med min Monark 585 Family från 1978.
Jag skriver helt fritt och är inte knuten till något företag inom båtbranschen.

Jag välkomnar glatt alla förslag, idéer och länkar till båtrelaterat material. Maila dem gärna till mig.

För de som är intresserade av äldre maxibåtar kan jag varmt rekommendera
maxisidorna där man kan läsa (och se bilder) om de äldre modellerna av maxibåtar som inte längre presenteras på maxi yachts egna sidor. Man kan också finna köp/sälj-del och tips.

Detta var mitt första inlägg som handlar om min bakgrund. I fortsättningen skall ordet "jag" undvikas lite mer : )